IEA

Beeldkwaliteitsplan Aalst

IEA i.s.m. ARAT Architecten en Ars Horti 

De stad Aalst heeft de intentie om een allesomvattende visie te creëren voor de toekomstige inrichting van het stadscentrum. Dit initiatief omvat ontwerpend onderzoek voor de Pupillensite en het opstellen van een beeldkwaliteitsplan voor zowel het historische centrum (binnen de ‘wallenring’) als het centrum op de rechteroever. Er werd onderzoek gedaan op verschillende schalen. Zowel op stedenbouwkundig-, architectuur-, erfgoed en landschappelijk vlak. ARAT inventariseerde alle gebouwen in het historische stadshart van Aalst, wat diende als basis voor het onderzoek.

Het beeldkwaliteitsplan streeft naar:

  • Het samenbrengen van bestaande visies, plannen en richtlijnen.
  • Het ontwikkelen van richtlijnen voor materiaalgebruik, groenvoorzieningen, gevels en karakteristieke gebouwen in het stadscentrum.

Er is een uitgebreid grafisch gedeelte gemaakt om de toekomstvisie te communiceren en promoten.

Het ontwerpend onderzoek voor de Pupillensite de haalbaarheid van de nieuwe invulling te onderzoeken op het gebied van programma, oppervlakte, bouwvolume, toegankelijkheid, parkeergelegenheid, mobiliteit, groenvoorzieningen… Deze resultaten worden geïntegreerd in de startnota van het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor de Pupillensite.