IEA

Belevingscentrum, stadspark en polyvalente ruimte, Borgloon

In uitvoering

Projectteam: IEA i.s.m. Beeck & Hermans Architecten (erfgoed), Bailleul (scenografie) en Team van Meer(landschap)

Op de historische site van de middeleeuwse begijnhofkapel, de neogothische kapel en het rust- en verzorgingstehuis van het OCMW wordt een transformatie en herbestemming aangevat die deze 3 verschillende entiteiten optilt tot een nieuw belevingscentrum. De bijzonder waardevolle erfgoed kapellen uit de 13e en 19e eeuw worden respectvol gerestaureerd en voorzien van een belevingsparcours. De buitenzone tussen de 2 religieuze gebouwen wordt ingericht als een omsloten tuin en informatief parcours. Het eerste nieuwbouw paviljoen-volume in de oksel van de grote kapel fungeert als een onthaal-circulatie en receptieruimte voor het aanvatten van de culturele reis doorheen de tijd. Vanuit dit nieuwe volume reist men fysiek doorheen de geschiedenis van het graafschap Loon en het ontstaan van de provincie Limburg.
Het nabij gelegen rusthuis herori├źnteert zich naar het belevingscentrum en vernieuwt zich door het uitbouwen van een nieuwe transparante vleugel met een publieke verbruiksruimte die zich meervoudig openstelt: naar de bezoekers en bewoners van het rusthuis, het publiek voor het belevingscentrum, de stadsresidenten en passanten.
Tussen de nieuwe paviljoenen, de historische kappelen en het rusthuis ontsluit zich een doorwaadbaar en verbindend nieuw stads-park-landschap tussen het centrum en de periferie.