IEA

Renovation and repurposing of a historic building.

IEA ism Oli Van den Baron en Johan Michielsens

 

Architect Jan De Vroey ontwierp in 1902 oorsponkelijk deze karakteristieke burgerwoning met winkel met typische houten pui op de begane grond. De architect koos voor een eclectische lijstgevel met van onder naar boven: de winkelpui, de opvallende gele bakstenen en een houten kroonlijst. Het pand ligt in de Zuidwijk op een steenworp van de Leopold de Waelplaats. Met de tijd verloor het zijn uitstraling. In overleg met IEA kreeg het een nieuwe toekomst met de herbestemming tot restaurant met bovenliggend 2 appartementen. De restauratie bracht de kleurrijke, eclectische gevel weer tot leven. 

Fortunately, despite the neglect, many original elements were preserved, such as the finely profiled woodwork of the shop front and the cornice. These elements were preserved as much as possible and expertly restored where necessary. The recent plastic windows and doors on both the front and rear façades were replaced with a traditional historical design and painted in the original color. The beautiful wrought-iron canopy on the rear façade was also restored.

The terrace of the commercial establishment on the ground floor contributes to the cozy atmosphere, especially during good weather, around the recently reopened Royal Museum of Fine Arts Antwerp. On the upper floors, 2 apartments have been arranged, featuring a new shared, southwest-facing rooftop terrace.