IEA

Belevingscentrum, stadspark en polyvalente ruimte, Borgloon, 2022-
Projectteam: IEA in samenwerking met Beeck & Hermans Architecten (erfgoed), Bailleul (scenografie) en Team van Meer(landschap)

Op de historische site van de middeleeuwse begijnhofkapel, de neogothische kapel en het rust- en verzorgingstehuis van het ocmw wordt een transformatie en herbestemming aangevat die deze 3 verschillende entiteiten optilt tot een nieuw belevingscentrum in het centrum van de stad.
De bijzonder waardevolle erfgoed kapellen uit de 13* en 19* eeuw worden respectvol gerestaureerd en voorzien van logische binnen en buiteninterventies met een scenografisch belevingsparcours. De buitenzone tussen de 2 religieuze gebouwen wordt ingericht als een omsloten tuin en informatief parcours. Het eerste nieuwbouw paviljoen-volume in de oksel van de grote kapel fungeert als een onthaal-circulatie en receptieruimte voor het aanvatten van de culturele reis doorheen de tijd. Vanuit dit nieuwe volume reist men via tijdsportieken fysiek doorheen de oudere gebouwen en doorheen de geschiedenis van het graafschap Loon en het ontstaan van de provincie Limburg. In het oudste gebouw, de begijnhof of Graethemkapel rusten vandaag de resten van 2 belangrijke protagonisten in dit verhaal.
Het nabij gelegen rusthuis heroriënteert zich naar het belevingscentrum en vernieuwt zich door het uitbouwen van een nieuwe tweede transparante paviljoen vleugel met een publieke verbruiksruimte die zich meervoudig openstelt : naar de bezoekers en bewoners van het rusthuis, het publiek voor het belevingscentrum, de stadsresidenten en passanten.
Tussen de nieuwe paviljoenen, de historische kappelen en het rusthuis ontsluit zich een doorwaadbaar en verbindend nieuw stads-park-landschap tussen het centrum en de periferie. Een groene long met waterpartijen opgevat als een uitnodigende belevings- en verblijfscorridor in het hart van de historische stad.