IEA

Daktuinkamer, Antwerpen

Een koppel filmmakers zocht een ontwerper voor het bouwen van een bijkomende kamer bovenop hun woning, om zich af te zonderen buiten het huis, weg van de dagdagelijkse handelingen.

Op het dak werd een refuge toegevoegd tussendoor het bestaande dak begroeiing, geïnspireerd op het Japanse ceremoniële theehuis.

Voor de bewoners werd een scenografische en panoramisch benadering uitgedacht voor de extra kamer die zich bevindt tussen verschillende werelden: binnen en buiten, het eigene en gemeenschappelijk, groen en stedelijkheid.


De nieuwe kamer ligt verzonken in het dak waardoor op zithoogte een nieuwe groene horizon wordt gevormd.
Staande bovenop het dak ervaart men een 360° panoramisch zicht op het stedelijke dak-landschap van de buurt en een aantal bakens in de verdere omgeving.