IEA

Renovatie en herbestemming van een historisch pand

IEA ism Oli Van den Baron en Johan Michielsens

 

Architect Jan De Vroey ontwierp in 1902 oorsponkelijk deze karakteristieke burgerwoning met winkel met typische houten pui op de begane grond. De architect koos voor een eclectische lijstgevel met van onder naar boven: de winkelpui, de opvallende gele bakstenen en een houten kroonlijst. Het pand ligt in de Zuidwijk op een steenworp van de Leopold de Waelplaats. Met de tijd verloor het zijn uitstraling. In overleg met IEA kreeg het een nieuwe toekomst met de herbestemming tot restaurant met bovenliggend 2 appartementen. De restauratie bracht de kleurrijke, eclectische gevel weer tot leven. 

Gelukkig bleven er ondanks de verwaarlozing veel originele elementen bewaard, zoals het mooi geprofileerde houtwerk van de winkelpui en de kroonlijst. Deze elementen bleven zo veel mogelijk behouden en werden waar nodig vakkundig hersteld. De recente plastic ramen en deuren van zowel voor- als achtergevel werden vernieuwd naar een gebruikelijk historisch model en geverfd in de originele kleur. Ook de fraaie smeedijzeren luifel aan de achtergevel werd gerestaureerd.

Het terras van de handelszaak op het gelijkvloers draagt bij mooi weer bij aan de gezellige sfeer rond het recent heropende Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Op de bovenliggende verdiepingen zijn 2 appartementen ingericht met een nieuw gemeenschappelijk, zuidwest gericht dakterras.