IEA

Studentenpool met publiek programma, Schaarbeek

Projectteam: IEA in samenwerking met BUROBILL en Roeland Tweelinckx

Op Place de la Reine ontwikkelt zich een stadsvernieuwingsproject voor buurtontmoeting en studentenhuisvesting in opdracht van Renovas. Onder de imposante koepel van de Sint Mariakerk en aan het achterliggende plein worden drie 19e eeuwse woonhuizen getransformeerd en aan elkaar gekoppeld. De gevels en scheimuren worden vanuit een historisch en recuperatief perspectief benaderd. De originele opbouw evolueert naar een open huis met vele kamers met open interne enfilades, splitlevels en kroonlijsten in cascade. Achteraan wordt het originele achterhuis-atelier gereconstrueerd voor publieke ontmoeting. De studentenpool met eventspace en publiek forum krijgt onderaan een open publieke plint met grand café, infopunt en kunstvitrine die via een groene publieke passage connecteert aan de verborgen historische tuin van het Huis der kunsten. De stedelijke aanzichten van de locatie en de aansluiting met het Huis der Kunsten zijn bouwkundig erfgoed en worden met respect voor de historische contextualiteit benadert en uitgewerkt. De originele volumetrie van de 3 woonhuizen wordt opgetopt met een terugliggend nieuwbouwvolume in een lichte structuur die de 13 studenten-units voorziet van een dubbelhoge gemeenschappelijke ruimte, verblijfsterrassen en boeiende doorzichten naar het publiek plein, de kerkkoepel en de geheime ommuurde tuin.