IEA

Multifunctioneel verbouwingsproject ‘Nekkersdal’

IEA ism ARAT Architecten, Robuust en Landinzicht

en Group Monument

De ruimtelijke interventies die naar voor worden geschoven trachten een ‘nieuwe’ helderheid te introduceren in de huidige labyrintische situatie. Dit vraagt om keuzes waardoor bestaande zaken verdwijnen en nieuwe elementen werden geïntroduceerd. Het team wilde in deze helderheid zeer gelaagd blijven werken waardoor verschillende gebruikersgroepen, doorheen de tijd, hun plek op de site kunnen (terug)vinden. Deze nieuwe helderheid betekent niet dat we belangrijke waardevolle elementen uit het verleden willen wegwerken. In het snoeiwerk van de wildgroei zijn we op zoek gegaan naar het karakter en het geheugen van de plek, en spelen maximaal in op de context van site en plek alsook haar naburige omgeving.

De vertaling van onze concepten naar een bouw baar project was een continue zoektocht naar de juiste interactie tussen programma en de juiste locatie voor de functies in het geheel. De grote complexiteit werd vastgehaakt aan een nieuwe stedelijke as doorheen het bouwblok. Deze as organiseert niet alleen de werking van GC Nekkersdal zelf maar introduceert ook een nieuwe semi publieke doorgang voor voetgangers met kinderwagens of bezoekers met de fiets aan de hand. In het ontwerp wordt het hoogteverschil tussen de 2 staten (5.85m) zonder lift opgelost door een aaneenschakeling van landschappelijke en speelse hellingen conform de richtlijnen van toegankelijkheid. Deze interventie reguleert de doorstroming doorheen de site maar vertraagt en verwondert de bezoeker op zijn routing.

Veel nieuwe open groene verblijfs-en speel ruimtes organiseren zich langs deze as en werken ook als publieke stadstuin, als evenementen-koer, als intieme speelplek, als vrije ruimte …Ze laat op drukke momenten buffering toe, organiseert mee de overlap en verbinding tussen de verschillende programma’s, verwelkomt buren en passanten, maar faciliteert ook praktische zaken als leveringen of open toegang voor brandweer en andere logistieke diensten.