IEA

Multifunctioneel verbouwingsproject ‘Nekkersdal’

Finalist

IEA ism ARAT Architecten, Robuust en Landinzicht

en Group Monument

De ruimtelijke interventies introduceren een nieuwe helderheid in de huidige labyrintische situatie, waarbij sommige bestaande zaken verdwijnen en nieuwe elementen worden geïntroduceerd. Het team streeft ernaar om verschillende gebruikersgroepen hun plek op de site te laten (her)vinden, zonder waardevolle elementen uit het verleden te verwijderen. We hebben gezocht naar het karakter en geheugen van de plek en spelen in op de context van de site en haar omgeving.

De vertaling van concepten naar een bouwbaar project was een zoektocht naar de juiste interactie tussen programma en locatie. Een nieuwe stedelijke as door het bouwblok organiseert de werking van GC Nekkersdal en introduceert een semi-publieke doorgang voor voetgangers en fietsers. Het hoogteverschil van 5,85 meter wordt opgelost door landschappelijke en speelse hellingen, conform toegankelijkheidsrichtlijnen, wat de doorstroming reguleert en de bezoeker verwondert.

Nieuwe groene verblijfs- en speelruimtes langs deze as functioneren als publieke stadstuin, evenementenkoer, speelplek en vrije ruimte. Ze bieden buffering op drukke momenten, organiseren de overlap tussen programma’s, verwelkomen buren en passanten en faciliteren leveringen en toegang voor hulpdiensten.