IEA

Eengezinswoning Woning, Schilde

Na Fragile Lab en een storefrontwinkel in Lier werd IEA door de zaakvoerders van Fragile, een bekend Belgisch modemerk voor zwangerschapskleding, opnieuw gevraagd om ditmaal een ontwerp te maken voor hun nieuwe eengezinswoning op een bosrijk domein te Schilde.
Na een intense terreinmapping van o.a. een vijftigtal imposante eeuwenoude beuken en een doorgedreven schaduwstudie, door middel van een 3D-simulatie over een periode van een jaar, werd de inplanting van het nieuwe gebouw bepaald. Het programma werd thematisch en ruimtelijk opgesplitst in een landschappelijk speelvlak, een transparante woondoos en een mysterieuze monolithische slaapdoos. De drie entiteiten, elk met een andere vloerpas, worden ruimtelijk, structureel en organisatorisch met elkaar verbonden door een centrale hal en bibliotheek. Het speelvlak herbergt o.a. een binnenzwembad, een natuurlijk duikvijver, een hamam, een work-out ruimte, een loungebar en atelierruimten. Hierboven zweven schijnbaar de woon- en slaapdoos. Door de introducties van de verschillende vloerniveau’s ontstonden onverwachte ruimtelijke relaties en boeiende doorzichten in het gebouw en naar het omringende landschap.

Foto’s: Axelle Degrave