IEA

Passiefwoning & muziekstudio, Leuven, 2010-2014

Op het gelijkvloers wordt een wit betonnen plint opgetrokken, die langs 2 kanten terug aansluit op de bestaande tuinmuur. De plint creeert een hortus conclusus of een omsloten tuin. Op specifieke plaatsen wordt in deze plint ramen gepositioneerd. Deze zorgen voor goede lichten in de woning, zichten vanuit de woning, maar tevens ook voor zichten vanuit de straat naar de tuin. Het woninggedeelte wordt van de tuin afgescheiden door een glazen wand van de ene kant van de plint naar de andere kant. In het woondeel (keuken, eetkamer, living) wordt de plint naar binnen uitgedikt en herbergt deze plint de verticale circulatie en natte delen. In het gedeelte van de tuin dient de plint als begeleiding van de inkom en als rugleuning van een lange terras bank en buitenberging.
Omwille van de passiefnorm werd er in de plint maar 1 raam voorzien langs de noordkant ter hoogte van de keuken. Hierdoor is er nog wel enige sociale interactie.
Bovenop deze plint worden 2 houten volumes voorzien. Zij herbergen de slaapkamers, badkamers en een bureau. Deze volumes worden volledig uitgewerkt in een houten bekleding, ook de daken. Het linker slaapvolume heeft een zadeldak en sluit qua geometrie en dimensies aan bij de overbuur. Het rechter volume heeft een plat dak met daarop een houten ‘kuip’ terras. Dit dakvolume is iets teruggetrokken van de rooilijn. De 2 dakvolumes staan los van elkaar maar worden verbonden gehouden door de plint. Hiermee wordt enerzijds de typologie van de 2 vorige woningen terug opgepikt en anderzijds laat de opening tussen de 2 volumes op niveau toe om de achterliggende boom in de tuin vanuit de straat te ervaren.