IEA

Woning & atelier, Antwerpen, 2008-2012

In plaats van een grote hap in het centrum uit het volume te nemen ontwikkelde IEA een strategie om selectief meerdere kleinere volumes op verschillende plaatsen en met eigen orientaties weg te snijden.
Van het bestaand volume werd uiteindelijk 35% weggenomen om terug meer licht en lucht toe te laten in het binnengebied en het bouwvolume. Hierdoor werden nieuwe ‘ver’ zichten/stedelijke vistas ontwikkeld voor de buren, 3 grondgebonden patio’s met elk een eigen thema (water/ reflectie, biologische groen/schaduw, kunstwerk) ontwikkeld en 2 ruime terrassen op nivo (volwaardige buitenkamers) gecreeerd.
Naast de noodzakelijk vooropgestelde volumevermindering en het programma werden er nieuwe stedelijke type verblijfs- en woonzones ontwikkeld met verrassende woonkwaliteiten, bijzondere visuele relatie, aangenaam natuurlijke ‘zon’ licht en dit alles met aandacht voor de woonprivacy. Deze meerwaarde werken gelijktijdig voor de nieuwe bewoners van de stadsvilla alsook voor de buren in de aanpalende bebouwing.